A blog célja:

Manapság egyre többet hallani a gördülő talpú cipőkről. Sokan esküdöznek, hogy mióta az egyik vagy másik nagyobb márka termékét hordják, azóta régi cipőjük már csak porosodik a lépcső alatt, míg mások keserű szájízzel tapasztalják, hogy nekik bizony nem jön be a gördülő talp. A nevem dr. Székely András, rezidens orvos vagyok, és ezzel a bloggal az a célom, hogy olvasóimnak bemutassam a gördülő talpú cipők világát, és közösen ismerjük meg a különféle márkák termékeit. Az oldalon cipőteszteket is olvashatnak a látogatók, továbbá boldog vagy épp boldogtalan tulajdonosok is megosztják velünk tapasztalatainkat.

Kapcsolat:

Várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, fényképeiteket:



Íratkozz fel hírfolyamunkra (RSS), hogy ne maradj le egy cikkről sem:


A blogot 2010.10.05 óta eddig ennyien olvasták:


Utolsó kommentek

  • brambika: doktor úr drága! hol vannak a a blogjának címadó gördülőcipő felettébb "hasznos és objektív" kriti... (2016.03.21. 22:24) iofit - a személyi asszisztens cipő
  • Toth K.: Walkmaxx magas szárú noi cipő Nagyon megtetszett, a színe, fekete,stb... NEM TUDTAM ELDÖNTENI, 3... (2016.03.21. 22:24) Közepes árfekvésű gördülőcipők
  • SuperG: Rövid a pántja, nem ér át a lábamon. (walkmaxx szandál). Reklamációra azt mondják, ez nem hiba ez ... (2016.03.21. 22:25) Felpróbáltam a Walkmaxx gördülőcipőt
  • brambika: Lassan ez a blog is megszűnik akkor..mert nem lesz mit kritizálni,és a menő versenytársak is szépe... (2014.08.27. 08:17) Megszűnt az Easytone.hu
  • brambika: Mi köze ennek a gördülő talpú cipőkhöz, de őszintén? ...bár legalább megtöri az unalmas 1 db végk... (2014.08.27. 08:17) A Hoover Gátnál jártam
  • Utolsó 20

Gördülőcipőt vásárolnál?

Partnereink:


 
  

Címkék:

2.0 (1) activeshoes (2) adidas (1) akció (3) amsterdam (6) anatómia (1) andy (1) ao mai (2) apomax (1) apple (1) asics (1) asszisztens (3) athen (3) avic (3) balance (1) baobao (3) batz (8) belgyógyász (3) bisztrai (2) björndal (2) blog (22) bolt (3) carlos (2) casual (2) changa (2) chapa (1) chung shi (19) cipő (2) cipőápolás (2) cipőteszt (29) crocs (3) crosscontrol (1) csizma (2) csőd (6) cuba (1) drága (1) drbatz (1) drshoes (3) easytone (13) egészség (1) egészséges (2) enerfit (1) enquist (35) facebook (4) fanaka (1) fila (3) fitbit (1) fitbitchargehr (1) fitflop (1) fitness (2) fitnessstep (3) fit for fun (1) focista (1) fodrász (1) fogyás (1) free (1) frion (1) fumba (1) futás (9) gehvital (2) gerincsérv (2) goldenblog (1) gördülőcipő (73) gravitydefyer (1) gyermek (2) gyógytornász (4) hamisítvány (25) hátfájás (3) háziorvos (2) heidi (1) hibás (1) htcgrip (1) interjú (12) iphone (1) irin (3) iwatch (1) jasper (1) játék (5) javítóklinika (1) jawbone (1) jog (1) jótékonyság (1) joya (35) joyssy (10) jupiter (1) karácsony (1) karlmüller (3) kínai (8) kisumu (5) klumpa (4) koncepció (3) koncert (1) kutatás (9) kvíz (4) láb (2) lábfájás (1) lap.hu (5) látogatás (2) lemax (1) lépéspontbudapest (1) linkajánló (4) lumboischialgia (1) magic (1) márkabemutató (14) maui (2) mbt (56) média (3) medicus (1) memo (7) memphis one (2) mezítláb (3) minőségi (1) nancy (4) newbalance (4) nike (6) nordicwalking (2) north (1) nővér (4) nubalance (3) nyár (1) nyereményjáték (12) okoscipő (1) olcsó (31) olvasó (8) orvos (4) ősz (1) őszi (6) outlet (1) panasz (10) papucs (9) patrick (4) per (2) placebo (1) protrusio (5) publikáció (8) radiológia (2) radius trainer (1) rák (1) reebok (18) reetone (2) reezig (1) remax (1) resistance runner (1) rio (1) rollingstore (3) rollstep (26) rss (1) runtone (2) ryn (60) ryncenter (4) rynoutlet (1) rynshop (24) s.sunny (5) scholl (7) sepatu (4) sérült (6) sérv (1) sétavan (1) setavan (3) shape ups (10) skechers (13) softy (2) srt (1) stadfor (1) starlit (6) startlap (5) statisztika (8) stepgym (4) stretchwalker (10) swissies (1) synshop (1) szandál (26) születésnap (1) talpbetét (1) talpvizsgálat (2) tanács (2) tavasz (2) tech (1) teleshop (5) téli (4) tenevis (1) texas (1) topshop (1) továbbképzés (1) tracker (6) traintone (2) tudomány (2) turkáló (1) twitter (1) ülőpárna (1) üzlet (15) venice (1) verlon (1) vibram (1) videó (1) waldlaufer (3) walkmaxx (8) web (2) web 2.0 (1) winnie (1) zigtech (2) Címkefelhő

2013.06.12. 06:00 dr. Székely András

A keresztcsont (sacrum) fáradásos törései hosszútávfutóknál

Nemrég egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt foglaltam össze röviden, melyben a hosszútávfutás egyik lehetséges kellemetlen szövődményéről számolnak be amerikai kutatók. Korábban sokat foglalkoztam a mezítlában futással ezen a blogon, és továbbra is úgy gondolom, hogy a minimalista (mezítlában, vékonytalpas) futás a legegészségesebb.

A sacrum fáradásos törése hosszútávfutóknál

Sportolók körében a fáradásos törések nem szokatlanok, ugyanakkor a sacrum fáradásos törései ritka jelenség. A sacrum fáradásos törését elszenvedőknél a panaszok gyakran hasonlítanak az isiászos tünetekre, éppen ezért ezt a problémát gyakran elnézik, és a beteg későn kapja meg a helyes kezelést. Jelen tanulmányban négy sacralis fáradásos töréssel diagnosztizált hosszútávfutó radiológiai és klinikai tüneteit mutatjuk be.

A tanulmányban szereplő négy alany 18-49 éves volt, az átlag életkoruk 34 év. Mindegyikük hetente több mint 50 mérföldet, azaz több mint 80 km-t futott. Miután átnéztük a betegek anamnézisét, feltűnt, hogy mindegyikük lumbalis fájdalom miatt jelentkezett kezelőorvosánál, és mindegyiküket lumbago iránydiagnózissal kezelték, ám egyikük panasza sem javult. A betegek ezt követően képalkotó vizsgálatokon vettek részt, és így kerültek hozzánk.

A négyből három esetben a hagyományos röntgen felvételen nem volt semmiféle látható elváltozás. Három beteg CT-vizsgálaton (CTI 9800, General Electric), két beteg MR-vizsgálaton (Signa 1.5 T, General Electric) esett át. Egy betegnél törént csontszcintigráfia. A MR-vizsgálat során axiális T1 (TR/TE, 800/13), és fast spin-echo, zsírszupressziós T2 sorozatok (TR/TEeff, 3500/85) készültek. A MR sorozatokon törést diagnosztizáltunk, ha a sacroiliacalis ízülettel párhuzamos lefutású, lineáris, abnormális jelintenzitásokat találtunk. CT-n fracturát véleményeztünk, ha az ala sacralisnak megfelelően corticalis megszakadást, és sclerosist találtunk. Csontszcintigráfián a sacroiliacalis ízülettel párhuzamos, lineáris típusú dúsulás utalt a törés jelenlétére.

Az összes beteget lumbagoval kezeték, mielőtt képalkotó vizsgálatokra került volna sor. Két betegnél a CT sorozatokon a sacralis foramenek régiójában egyoldali függőleges corticalis megszakadást és sclerosist talátunk, mely törésre utalt. A harmadik betegnél hasonló helyen, hasonló megjelenésű, de kétoldali elváltozást találtunk CT-vel, vagyis az ő esetében kétoldali törés volt. A két betegnél, akiknél MR-vizsgálat is készült, a T1 súlyozott képeken alacsony jelintezitású, vertikális, vonalszerű elváltozást láttunk, mely a T2 súlyozott képeken magas jelintenzitással ábrázolódott. Mindkét esetben fáradásos törés okozta a rendellenes jelintenzitást.

A sacrum fáradásos törései, főként hosszútávfutóknál, ritka jelenség. Mivel mind a négy betegünket eredetileg lumbagoval kezelték, feltételezzük, hogy a sacrum töréseit a klinikusok aluldiagnosztizálják. A jelen tanulmányban szereplő páciensek alháti fájdalommal, és enyhe fenéktáji fájdalom miatt keresték fel kezelőorvosukat. Ugyanakkor a panasz lehet sacralis, fenékbe sugárzó fájdalom is. A fájdalom a lágyékban is jelentkezhet, illetve a láb felé is sugározhat. Az ilyen jellegű fájdalmaknál mindig gondolni kell discus rendellenességre, spinalis stenosisra, tumorokra (főként az idősebb betegeknél), és izomhúzódásra is. A fizikai vizsgálat általában nem iránymutató ilyenkor. A kivizsgálás hagyományos röntgen felvétellel kezdődhet, mely segít a tumorok kizárásában, de a fáradásos törések a zavaró bélgázok és a sacrum formája miatt biztonsággal nem azonosíthatók. Mivel ezek a törések nem járnak számottevő callus-képződéssel, nehezen láthatóak.

CT-vel és MR-rel könnyebb a diagnosztizálás. A lineáris megjelenés mindkét képalkotóval törés gyanúját kell, hogy keltse. A kortikális megvastagszik, és rajta azonosítható a transzparens sáv, míg a szivacsos csont fokális sclerosisa lesz látható. A különbség CT-n jól látható. A törésvonal az ala sacralis felső kontúrját érinti, és beterjed az első foramenbe. Ilyen jellegű törésvonalat mind a négy betegünknél láthattunk.

A sacrum fáradásos törései hosszútávfutóknál a túlterhelés következménye. Legtöbbször akkor jelentkeznek, ha a sportoló növeli a szokásos távot, vagy változtat a mozgás jellegén. Kialakulhatnak amiatt, hogy a futó növeli az edzés során lefutott kilométerek számát, új cipőt vesz, vagy a megszokottól eltérő talajon fut. A vizsgálatunkban szereplő négy futóból ketten ultramaratonra készültek. Vizsgálatunk alanyainál egyetlen esetben sem volt az alsó végtagok között olyan jellegű különbség, mely a sacrum ilyen jellegű abnormális terhelését okozhatta volna.

A fáradásos törések kialakulhatnak táplálkozási zavarok miatt is. A női sportolóknál, főként a hosszútávfutóknál, gyakori az amenorrhea (menzesz átmeneti elmaradása). Ez a betegség a csontoksűrűségi zavarokhoz, és a sacrum meggyengüléséhez vezethet. A vizsgálatunkban szereplő női alanynál nem találtunk a normáltól eltérő csontdenzitometriás értékeket, de anorexiás és amenorrheás volt. Mikor fény derült sacralis törésére, ennél a hölgynél további vizsgálatokat végeztünk. Ezt követően dietetikai tanácsadásban részesült, illetve fogamzásgátló kezelést is kapott, és jelenleg is folytatja sportolási tevékenységét.

A sacrumon hasonló törések alakulhatnak ki besugárzás vagy csontritkulás következményeként, de ezek nem fáradásos törések.

A sacrum fáradásos törései 4-6 hét alatt rendeződnek. Jelen vizsgálatban szereplő emberek átlag 4 hét alatt visszatérhettek sportolási tevékenységükhöz. A sportolóknak pihenniük kell, és csak fokozatosan szabad újra visszatérni a sporthoz. A lumbago kezelése, ellenben, rövid – általában három napos – pihenést foglal magában, melyet követően a beteg visszatérhet a normál tevékenységéhez.

Gyanítjuk, hogy a sacrum fáradásos töréseit aluldiagnosztizálják. Ezt a feltételezést támasztja alá a két, jelen vizsgálatban is szereplő radiológus kolléga esete is, akik mindketten ultramaratonra készültek. Az első radiológust lumbagoval kezelték, de tünetei nem enyhültek. Nála ezt követően készültek el a radiológiai vizsgálatok. A második radiológus épp az első radiológussal osztotta meg, hogy derékpanaszai kezelés ellenére sem javultak, mire az első radiológus képalkotó vizsgálatokat javasolt.  Így a második radiológusnál is sacralis törésre derült fény.

A sacrum fáradásos törései nem gyakori entitások, de derékfájdalomra panaszkodó hosszútávfutóknál mindig gondolni kell rá. A CT vagy MR-vizsgálatok általában fényt derítenek az elváltozásra.

ajr201311.jpgForrás: Sacral Stress Fractures in Long Distance Runners

Szólj hozzá!

Címkék: futás radiológia hátfájás


A bejegyzés trackback címe:

https://gordulocipo.blog.hu/api/trackback/id/tr575356662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása