A blog célja:

Manapság egyre többet hallani a gördülő talpú cipőkről. Sokan esküdöznek, hogy mióta az egyik vagy másik nagyobb márka termékét hordják, azóta régi cipőjük már csak porosodik a lépcső alatt, míg mások keserű szájízzel tapasztalják, hogy nekik bizony nem jön be a gördülő talp. A nevem dr. Székely András, rezidens orvos vagyok, és ezzel a bloggal az a célom, hogy olvasóimnak bemutassam a gördülő talpú cipők világát, és közösen ismerjük meg a különféle márkák termékeit. Az oldalon cipőteszteket is olvashatnak a látogatók, továbbá boldog vagy épp boldogtalan tulajdonosok is megosztják velünk tapasztalatainkat.

Kapcsolat:

Várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, fényképeiteket:



Íratkozz fel hírfolyamunkra (RSS), hogy ne maradj le egy cikkről sem:


A blogot 2010.10.05 óta eddig ennyien olvasták:


Utolsó kommentek

  • brambika: doktor úr drága! hol vannak a a blogjának címadó gördülőcipő felettébb "hasznos és objektív" kriti... (2016.03.21. 22:24) iofit - a személyi asszisztens cipő
  • Toth K.: Walkmaxx magas szárú noi cipő Nagyon megtetszett, a színe, fekete,stb... NEM TUDTAM ELDÖNTENI, 3... (2016.03.21. 22:24) Közepes árfekvésű gördülőcipők
  • SuperG: Rövid a pántja, nem ér át a lábamon. (walkmaxx szandál). Reklamációra azt mondják, ez nem hiba ez ... (2016.03.21. 22:25) Felpróbáltam a Walkmaxx gördülőcipőt
  • brambika: Lassan ez a blog is megszűnik akkor..mert nem lesz mit kritizálni,és a menő versenytársak is szépe... (2014.08.27. 08:17) Megszűnt az Easytone.hu
  • brambika: Mi köze ennek a gördülő talpú cipőkhöz, de őszintén? ...bár legalább megtöri az unalmas 1 db végk... (2014.08.27. 08:17) A Hoover Gátnál jártam
  • Utolsó 20

Gördülőcipőt vásárolnál?

Partnereink:


 
  

Címkék:

2.0 (1) activeshoes (2) adidas (1) akció (3) amsterdam (6) anatómia (1) andy (1) ao mai (2) apomax (1) apple (1) asics (1) asszisztens (3) athen (3) avic (3) balance (1) baobao (3) batz (8) belgyógyász (3) bisztrai (2) björndal (2) blog (22) bolt (3) carlos (2) casual (2) changa (2) chapa (1) chung shi (19) cipő (2) cipőápolás (2) cipőteszt (29) crocs (3) crosscontrol (1) csizma (2) csőd (6) cuba (1) drága (1) drbatz (1) drshoes (3) easytone (13) egészség (1) egészséges (2) enerfit (1) enquist (35) facebook (4) fanaka (1) fila (3) fitbit (1) fitbitchargehr (1) fitflop (1) fitness (2) fitnessstep (3) fit for fun (1) focista (1) fodrász (1) fogyás (1) free (1) frion (1) fumba (1) futás (9) gehvital (2) gerincsérv (2) goldenblog (1) gördülőcipő (73) gravitydefyer (1) gyermek (2) gyógytornász (4) hamisítvány (25) hátfájás (3) háziorvos (2) heidi (1) hibás (1) htcgrip (1) interjú (12) iphone (1) irin (3) iwatch (1) jasper (1) játék (5) javítóklinika (1) jawbone (1) jog (1) jótékonyság (1) joya (35) joyssy (10) jupiter (1) karácsony (1) karlmüller (3) kínai (8) kisumu (5) klumpa (4) koncepció (3) koncert (1) kutatás (9) kvíz (4) láb (2) lábfájás (1) lap.hu (5) látogatás (2) lemax (1) lépéspontbudapest (1) linkajánló (4) lumboischialgia (1) magic (1) márkabemutató (14) maui (2) mbt (56) média (3) medicus (1) memo (7) memphis one (2) mezítláb (3) minőségi (1) nancy (4) newbalance (4) nike (6) nordicwalking (2) north (1) nővér (4) nubalance (3) nyár (1) nyereményjáték (12) okoscipő (1) olcsó (31) olvasó (8) orvos (4) ősz (1) őszi (6) outlet (1) panasz (10) papucs (9) patrick (4) per (2) placebo (1) protrusio (5) publikáció (8) radiológia (2) radius trainer (1) rák (1) reebok (18) reetone (2) reezig (1) remax (1) resistance runner (1) rio (1) rollingstore (3) rollstep (26) rss (1) runtone (2) ryn (60) ryncenter (4) rynoutlet (1) rynshop (24) s.sunny (5) scholl (7) sepatu (4) sérült (6) sérv (1) sétavan (1) setavan (3) shape ups (10) skechers (13) softy (2) srt (1) stadfor (1) starlit (6) startlap (5) statisztika (8) stepgym (4) stretchwalker (10) swissies (1) synshop (1) szandál (26) születésnap (1) talpbetét (1) talpvizsgálat (2) tanács (2) tavasz (2) tech (1) teleshop (5) téli (4) tenevis (1) texas (1) topshop (1) továbbképzés (1) tracker (6) traintone (2) tudomány (2) turkáló (1) twitter (1) ülőpárna (1) üzlet (15) venice (1) verlon (1) vibram (1) videó (1) waldlaufer (3) walkmaxx (8) web (2) web 2.0 (1) winnie (1) zigtech (2) Címkefelhő

2010.11.16. 08:00 dr. Székely András

Enquist North Brown teszt

Az Enquist a két hazai gördülőcipő gyártó közül az egyik. Ez a márka több év kitartó fejlesztésnek köszönhetően jöhetett létre, de ne gondoljuk azt, hogy ez az evolúció befejeződött. A magyar vállalat központjában folyamatosan zajlik az újabb és újabb ötletek illetve forma- és színvilágok tesztelése. Így alakulhatott ki az Enquist a korábban Softy márkanéven ismerté vált kísérleti termékből, mely bár nem volt tökéletes, de nagyon sok hasznos tapasztalatot adott a fejlesztőknek. Az Enquist gyártója kezdetben gyermekeknek kívánt egészséges lábbeliket készíteni, ezért nem kapható ez a cipő még például 45-ös méretben, de megtudtam, hogy dolgoznak ezen is, illetve a későbbiekben lesznek olyan kaptafára épült modellek, melyekkel a szélesebb lábfejjel rendelkezőket célozza meg a gyártó. A Softy idejében nem, de ma már ez a márka teljes egészében Magyarországon készül.

Sem az Enquist-tel sem a Softy-val nem volt semmilyen találkozásom korábban, így nagyon kíváncsi voltam a North Brown-ra, mely egy magasszárú, zárt bőrcipő. Megjelenésében inkább konzervatív (mondhatnánk úgy is, hogy ez a márka a gördülőcipők Doxa-ja), de engem nagyon megfogott. Ennek a modellnek a tesztje majdnem két hónapja zajlik, a kezdeti időkben sajnos nem volt alkalmam annyit sétálni benne, mint azt szerettem volna, ezért számolok be ilyen későn.

Ez a magasszárú modell eléggé kuriózumnak számít a gördülőcipők között, hiszen még a drágább márkák sem büszkélkedhetnek ilyennel, pedig egy csapadékosabb őszi napon, de még télen is jól jön az, ha nem fagy le az ember bokája.

A felsőrész nagyon finom bőrből készült, az anyag kidolgozása nem hagy kívánnivalót maga után. A lábraillesztést felül egy kis tépőzár, középen egy rövid cipőfűző biztosítja. A cipőfűző kialakításával és kinézetével sokáig nem tudtam megbarátkozni (főleg felülnézetből). Ilyenkor mindig azzal nyugtattam magam, hogy oldalról jól néz ki a cipő és az ember meg úgysem a lábát nézi séta közben! 

Ahogy azt az Enquist Sandal bemutatásakor is írtam, ezt a márkát a drágább gördülőcipőkre jellemző részletgazdagság jellemzi és ez a North Brown esetében sem marad el. A cipő legszebb része a sarok fölött a tépőzár mögött található rész, ahol a cipő anyaga két vízszintes sáv alakjában kiöblösödik.

Az Enquist egy érdekes márka, hiszen első ránézésre nem biztos, hogy az jut az ember eszébe, hogy ez egy gördülőcipő. Járáskor nem viselkedik úgy, mégis nagyon kényelmes. Mikor már több kilométert tettem meg benne egyhuzamban, érezhető volt, hogy ez a talp valóban a sétára van kitalálva! A talp párnázottsága pont elegendő ahhoz, hogy séta közben a cipőt légiesnek, könnyűnek érezzük, de a klasszikus ívelt talp, ami a gördülőcipők elengedhetetlen része, egyáltalán nem hiányzott.

Az Enquist által kifejlesztett talpszerkezetről még annyit, hogy míg a külső talprész rugalmas, engedi, hogy testsúlyunkat odahelyezzük (ahogy azt az anatómiai helyzet megköveteli), addig a belső (tehát ahol a hosszanti boltozatunk van) egy keményebb anyagból készült, ami a "lúdtalp" és a bokasüllyedés kialakulását hivatott megakadályozni. Akinél nincsenek meg az anatómiai ívek, ahogy arról egy korábbi bejegyzésben már írtam, annak az Enquist talpa eléggé kemény és kényelmetlen lehet elsőre. Ez a gyártó szerint, néhány nap elteltével el fog múlni, hiszen a szervezet fokozatosan hozzáigazodik a megváltozott helyzethez (azáltal, hogy a belső talpél helyet a külsőt fogja terhelni), és fokozatosan visszaállítja az anatómiai helyzetet. Így az Enquist egy valódi terápiás lábbeli, melynek hatásosságát a gyártó weboldalán megtalálható vizsgálati eredmények tükrözik. A talp még egy érdekessége, hogy a széli részeken önmagára visszahajlik, mintegy védve magát a külső behatásoktól.

Egy esetben nem találtam előnyösnek ezt az egészséges talpat, méghozzá tartós állás közben. Több alkalommal éreztem keménynek a cipő sarkát miközben egy helyben álltam, és ilyenkor hiányzott a hintatalpú szandálom.

Összeségében ez a cipő vagyis inkább ez a talpszerkezet az egyik legjobb választás hosszabb sétákra; ilyenkor valóban ki tudjuk használni az alacsony, könnyű, de megfelelően párnázott és formázott talpat. Én állás közben helyenként túl keménynek éreztem a talpat, valószínű, hogy nekem sincs anatómiai lábam. Ez a modell sem olcsó, listaára 39,000 forint, bár a cikk írásakor épp kedvezményesen megvásárolható. Hogy meddig marad ez így, azt majd a gyártó remélem, megírja nekünk a kommentek között.

12 komment

Címkék: north cipőteszt enquist


A bejegyzés trackback címe:

https://gordulocipo.blog.hu/api/trackback/id/tr152442889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enquist 2010.11.16. 20:40:13

Tisztelt Dr. Székely András!
Tisztelt Olvasók!

Örömmel tapasztaltuk, hogy megjelent egy Enquist teszt az oldalon és annak is, hogy a szerkesztő nem zárkózik el attól, hogy a gyártó maga is hozzászólhasson a bejegyzésekhez! Köszönjük a lehetőséget!

Az Enquist North Brown modell tesztjéhez az alábbiakat fűznénk hozzá:

- A rövid cipőfűző rész oka, mely szokatlan a "klasszikus magas szárú cipők" esetében, az hogy a bokaízület mozgásszabadságát meg kell őriznünk a lábbeliben, mert különben korlátozzuk a bokában létrejövő mozgásokat és ezzel a lábbeli elveszítené egyik fő funkcióját. A tesztelt lábbelinél ezért csak félcipő magasságig történik a rögzítés; a nyelv, a puha bokát takaró bőr és a kis tépőzáras pánt inkább csak fedő és nem rögzítő funkciót lát el a téli, hidegebb napokon.

- A teszt során nagyon érdekes dolgot írt le a tesztelő:
"...első ránézésre nem biztos, hogy az jut az ember eszébe, hogy ez egy gördülőcipő. ...a klasszikus ívelt talp, ami a gördülőcipők elengedhetetlen része, egyáltalán nem hiányzott."

Az Enquist a "klasszikus gördülőcipőkhöz" képest egy merőben más érzetet kelt a használójában; egészséges, ugyanakkor természetesebb járást biztosít ez a speciális talpszerkezet. Az Enquist a "klasszikus gördülőcipők"-kel szerzett 11 éves pozitív és negatív gyakorlati tapasztalás alapján lett továbbfejlesztve.

- A sarok talpi belső részén valóban keményebb felülettel találkozik a láb, ami állás során erőteljesebben érezhető. Ez egy fontos funkció, hiszen ezzel a kis nyomásingerrel lehet a lábat jó irányba (előrébb és kifelé) terelni! Amint a láb megtalálja a fiziológiás helyét, akkor a nyomás megszűnik. Ez az alkalmazkodás a szervezet törvényszerűségeinek megfelelően (reflex) magától bekövetkezik rendszeres használat során. Aki türelmetlen és nem tudja kivárni a természetes alkalmazkodást, az tudatosan is megteremtheti a láb optimális helyzetét: állás közben keressük meg a cipőben azt a pozíciót, amikor nem érezzük ezt a keménységet!

- A kérdésére a válasz: a készlet erejéig tart a North Brown és North Black modellek szezonális akciója. Egyenlőre még van ezekből a modellekből az üzletekben, de sikeres a modell és gyorsan csökken a készlet. Nevezett modellek akciós ára: 28 000,- Ft!

Jó egészséget kívánunk!
Enquist

tomma 2010.11.22. 11:14:38

Azt szeretném kérdezni, hogy direkt ilyen kemények az Enquistek talpa?
nekem ez borzasztóan kényelmetlen így! el is kellett ajándékoznom az enyémet, mert egyszerűen nem tudtam megszokni sajnos...
és most gördülőtalpú cipő nélkül maradtam.

Enquist 2010.11.22. 12:30:58

Kedves Tomma!
A fenti hozzászólásunkban szerepelt erről a jelenségről pár sor: "- A sarok talpi belső részén valóban keményebb felülettel találkozik a láb, ami állás során erőteljesebben érezhető. Ez egy fontos funkció, hiszen ezzel a kis nyomásingerrel lehet a lábat jó irányba (előrébb és kifelé) terelni! Amint a láb megtalálja a fiziológiás helyét, akkor a nyomás megszűnik. Ez az alkalmazkodás a szervezet törvényszerűségeinek megfelelően (reflex) magától bekövetkezik rendszeres használat során. Aki türelmetlen és nem tudja kivárni a természetes alkalmazkodást, az tudatosan is megteremtheti a láb optimális helyzetét: állás közben keressük meg a cipőben azt a pozíciót, amikor nem érezzük ezt a keménységet!

Kérdésére a válasz tehát az, hogy igen. Szeretném megjegyezni, hogy a kényelmes nem mindig egészséges, hiszen a túlságosan puha felületek vizsgálataink szerint a rossz irányba engednék a lábat. Rengeteg visszajelzést kaptunk már a gyakorlatból, hogy ehhez - a többi gördülőtalpú cipőhöz képest - keményebbnek tűnő talphoz hozzá lehet szokni és a hozzászokást követően már a komfort érzet is kialakul a lábbeliben és ami a legfontosabb az egészséges ízületi helyzetekben erősödik meg a lábizomzat! Remélem kielégítő választ tudtam adni a kérdésére?
Üdvözlettel: Enquist

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2010.11.22. 15:45:03

@tomma:
Kedves Tomma!
Én is csak az előttem szóló Enquist által elmondottakat tudnám ismételni. Ahogy írtam, nekem álláskor szintén voltak ilyen kellemetlen tapasztalataim, de idővel ezek szűnnek.

tomma 2010.11.23. 21:19:37

@Enquist: @dr. Székely András:

Köszönöm a kielégítő válaszokat!
Én furcsállom ugyanakkor, hogy kényelmetlen cipőket készít az enquist, igaz, csak az elején, hisz hozzászokik az ember, ahogy önök írták.

Enquist 2010.11.24. 11:27:02

@tomma:
Kedves Tomma!
Cégünknél az első szempont az egészség és ennek alapján lett kifejlesztve a talpszerkezet. Továbbá nem mindenki számol be kényelmetlenségről, sőt rengeteg pozitív visszajelzést kapunk! Ezek a szubjektív érzések nagyon sok mindentől függnek; csak egy párat említve: a láb szerkezete, esetleges elváltozásai, izomzat állapota, idegrendszer alkalmazkodási ideje, milyen lábbelit viselt addig, stb.
Vagyis nem kényelmetlen lábbelit gyárt cégünk, hanem hatékony orvostechnikai eszközt!
Üdvözlettel: Enquist

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2010.11.24. 16:49:44

@tomma:
Kedves Tomma!
Tévedés lenne azt állítani, hogy egy cég kényelmetlen cipőket gyárt, hiszen akkor nem maradhatna életképes sokáig. Ahogy az előttem szóló is részletezte, az Enquist talp kialakításának lényege, hogy a helyes irányba terelje a lábat. Akinek nem anatómiás a lába, annak nem csak úgy finoman "odébblökdösi", hanem erőteljesen "tereli". Ez az, amit Ön is érezhetett, és én is tapasztaltam. Sajnos, a mi lábunk a normál (Bell-féle) eloszlás alsó 5%-ába tartozik bele:)

tomma 2010.11.25. 20:10:36

@dr. Székely András: ezt jó tudni! :)
hát talán egy másikkal könnyebben megbarátkozok majd... mivel az olcsó cipőkben nem bízom, ahogy tanácsolta is, ezeket hanyagolom, így maradnak a közepes árfekvésűek, mert 30 ezer forintnál többet egyszerűen nem fogok kifizetni egy pár cipőért. ahogy írta a scholl-t nem ajánlja, a skechers inkább sportos, mint utcai cipő, és akkor nem a véleményem írtam le a külsejéről :S
Maradt a rollstep, amiről olvastam jókat, rosszakat is... nekem személyszerint tetszenek a márka cipői, szimpatikusabbá is tette számomra a nemrég közölt cikke is a raktárukról.
mindenesetre még alszom rá párat...

Szomjasvíz 2011.02.21. 17:50:16

Hallottam, hogy a gyártó tervezi terápiás cipőinek gyártását szélesebb lábra is. Mikor lesz elérhető egy ilyen modell? Általános tapasztalatom, hogy sajnos majdnem minden gyártó hajlamos azt hinni, mindenkinek egyforma formájú lába van és hiába egészséges egy cipő talpa ha természetellenesen összepréseli a lábfejet, a járás lehetetlen benne.
Egyébként szépnek tartom a modelleket gratulálok a nyertes pályázathoz!

Enquist 2011.02.21. 18:47:31

Kedves Szomjasvíz!
Terveink szerint még idén piacra kerülnek a szélesebb Enquist modellek! Az időpontját sajnos még kb. sem tudom megosztani Önnel, mert elég sok ideig tart a fejlsztés és a tesztelések. Amint már látjuk az alagút végét, itt a blogon azonnal informálni fogjuk a kedves Olvasókat a várható megjelenésről!
Köszönjük a gratulációt! :)

kerós 2011.02.27. 00:20:47

Hol lehet venni ? Nem igazán szépek ezek a cipők, bakancsok, de biztosan vennék !
süti beállítások módosítása