A blog célja:

Manapság egyre többet hallani a gördülő talpú cipőkről. Sokan esküdöznek, hogy mióta az egyik vagy másik nagyobb márka termékét hordják, azóta régi cipőjük már csak porosodik a lépcső alatt, míg mások keserű szájízzel tapasztalják, hogy nekik bizony nem jön be a gördülő talp. A nevem dr. Székely András, rezidens orvos vagyok, és ezzel a bloggal az a célom, hogy olvasóimnak bemutassam a gördülő talpú cipők világát, és közösen ismerjük meg a különféle márkák termékeit. Az oldalon cipőteszteket is olvashatnak a látogatók, továbbá boldog vagy épp boldogtalan tulajdonosok is megosztják velünk tapasztalatainkat.

Kapcsolat:

Várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, fényképeiteket:



Íratkozz fel hírfolyamunkra (RSS), hogy ne maradj le egy cikkről sem:


A blogot 2010.10.05 óta eddig ennyien olvasták:


Utolsó kommentek

  • brambika: doktor úr drága! hol vannak a a blogjának címadó gördülőcipő felettébb "hasznos és objektív" kriti... (2016.03.21. 22:24) iofit - a személyi asszisztens cipő
  • Toth K.: Walkmaxx magas szárú noi cipő Nagyon megtetszett, a színe, fekete,stb... NEM TUDTAM ELDÖNTENI, 3... (2016.03.21. 22:24) Közepes árfekvésű gördülőcipők
  • SuperG: Rövid a pántja, nem ér át a lábamon. (walkmaxx szandál). Reklamációra azt mondják, ez nem hiba ez ... (2016.03.21. 22:25) Felpróbáltam a Walkmaxx gördülőcipőt
  • brambika: Lassan ez a blog is megszűnik akkor..mert nem lesz mit kritizálni,és a menő versenytársak is szépe... (2014.08.27. 08:17) Megszűnt az Easytone.hu
  • brambika: Mi köze ennek a gördülő talpú cipőkhöz, de őszintén? ...bár legalább megtöri az unalmas 1 db végk... (2014.08.27. 08:17) A Hoover Gátnál jártam
  • Utolsó 20

Gördülőcipőt vásárolnál?

Partnereink:


 
  

Címkék:

2.0 (1) activeshoes (2) adidas (1) akció (3) amsterdam (6) anatómia (1) andy (1) ao mai (2) apomax (1) apple (1) asics (1) asszisztens (3) athen (3) avic (3) balance (1) baobao (3) batz (8) belgyógyász (3) bisztrai (2) björndal (2) blog (22) bolt (3) carlos (2) casual (2) changa (2) chapa (1) chung shi (19) cipő (2) cipőápolás (2) cipőteszt (29) crocs (3) crosscontrol (1) csizma (2) csőd (6) cuba (1) drága (1) drbatz (1) drshoes (3) easytone (13) egészség (1) egészséges (2) enerfit (1) enquist (35) facebook (4) fanaka (1) fila (3) fitbit (1) fitbitchargehr (1) fitflop (1) fitness (2) fitnessstep (3) fit for fun (1) focista (1) fodrász (1) fogyás (1) free (1) frion (1) fumba (1) futás (9) gehvital (2) gerincsérv (2) goldenblog (1) gördülőcipő (73) gravitydefyer (1) gyermek (2) gyógytornász (4) hamisítvány (25) hátfájás (3) háziorvos (2) heidi (1) hibás (1) htcgrip (1) interjú (12) iphone (1) irin (3) iwatch (1) jasper (1) játék (5) javítóklinika (1) jawbone (1) jog (1) jótékonyság (1) joya (35) joyssy (10) jupiter (1) karácsony (1) karlmüller (3) kínai (8) kisumu (5) klumpa (4) koncepció (3) koncert (1) kutatás (9) kvíz (4) láb (2) lábfájás (1) lap.hu (5) látogatás (2) lemax (1) lépéspontbudapest (1) linkajánló (4) lumboischialgia (1) magic (1) márkabemutató (14) maui (2) mbt (56) média (3) medicus (1) memo (7) memphis one (2) mezítláb (3) minőségi (1) nancy (4) newbalance (4) nike (6) nordicwalking (2) north (1) nővér (4) nubalance (3) nyár (1) nyereményjáték (12) okoscipő (1) olcsó (31) olvasó (8) orvos (4) ősz (1) őszi (6) outlet (1) panasz (10) papucs (9) patrick (4) per (2) placebo (1) protrusio (5) publikáció (8) radiológia (2) radius trainer (1) rák (1) reebok (18) reetone (2) reezig (1) remax (1) resistance runner (1) rio (1) rollingstore (3) rollstep (26) rss (1) runtone (2) ryn (60) ryncenter (4) rynoutlet (1) rynshop (24) s.sunny (5) scholl (7) sepatu (4) sérült (6) sérv (1) sétavan (1) setavan (3) shape ups (10) skechers (13) softy (2) srt (1) stadfor (1) starlit (6) startlap (5) statisztika (8) stepgym (4) stretchwalker (10) swissies (1) synshop (1) szandál (26) születésnap (1) talpbetét (1) talpvizsgálat (2) tanács (2) tavasz (2) tech (1) teleshop (5) téli (4) tenevis (1) texas (1) topshop (1) továbbképzés (1) tracker (6) traintone (2) tudomány (2) turkáló (1) twitter (1) ülőpárna (1) üzlet (15) venice (1) verlon (1) vibram (1) videó (1) waldlaufer (3) walkmaxx (8) web (2) web 2.0 (1) winnie (1) zigtech (2) Címkefelhő

2011.10.08. 06:00 dr. Székely András

Felpróbáltam a Chung Shi Sandale Schwarz-ot

A Chung Shi hazánkban sem fiatal márka, de sokan valószínű, hogy nem tudtak létezéséről. Tőlünk nyugatabbra, egészen az USA-ig ismerik ezt a gyártót, és használják termékeit. A Chung Shi magyar weboldala nemrég újult meg, illetve indult el Facebook oldaluk is.

Elsőre talán az olvasóknak is kissé furcsa lesz a név, és biztosan még többen fognak megdöbbenni azon, hogy ez tulajdonképpen egy német márka, amit Dél-Koreában (ahol korábban az első MBT-ket, és a mai napig a RYN-t is) gyártanak. A cég logója is "echte" keleti, talán egy-egy ívelt talpat és a napot ábrázolja - ez csak az én elképzelésem.

Mi a Chung Shi? Egy funkcionális lábbeli család, mely a lapos talptól kiindulva az ívelt talpon át a billenő talpszerkezettel bezárólag sok-sok megoldást kínál. A gyártó egy nagyon széles vásárló réteget szólít meg termékeivel, és ez alatt nem csak a technikai megoldásokat, de a pénztárcát is értem. Chung Shi gyakorlatilag kapható 10-15,000 forinttól 60000-ig.

Michael Ertl, a Chung Shi feltalálója, a következő képen vall a márkáról:

Évekig tartó egyoldalú megterhelés miatt izom és egyensúly zavarokkal küszködtem. Ázsiába való szakmai kiküldetésem idején megismertem az ázsiai gyógymódokat. A keleti emberek egyszerű koncepciójából, hogy minden nap tenni kell valamit az egészségért, meggyőződés lett, amit sok emberrel szeretnék megosztani. Ezért fejlesztettem ki a Chung-shi funkcionális lábbeli-családot.

(forrás: www.shi.hu)

chung shi sandale

A Chung Shi hatásait két tanulmány támasztja alá, melyeket én is elolvastam, illetve melyek ingyenesen hozzáférhetőek bárki számára, akár a gyártó weboldaláról, akár az ismert orvosi keresőkön keresztül. Az egyik ilyen tanulmányban a Chung Shi hatásait(Rehab after knee surgery with a rocker sole shoe) térdizületi szánkó protézis beültetését követően vizsgálták. Az alanyok a műtétet követő 6-12 hét között napi legalább két órát viselték az AuBioRig család egyikét, és a WOMAC életminőségi kérdőívet töltötték ki a műtét után hat illetve tizenkét héttel. A Chung Shi-t viselő páciensek szubjektív életminősége a kontroll csoporthoz képest javult, de az eredmények statisztikailag nem voltak szignifikánsak. Szintén ebben a tanulmányban olvasható, hogy vizsgálták a cipő hatékonyságát elülső térd keresztszalag pótlását követően is. A műtét után 6 és 12 héttel azt vizsgálták, hogy mennyire képesek az alanyok megtartani egyensúlyukat, és ezt műszeresen mérték. Az eredmények ez esetben már statisztikailag is szignifikánsak voltak, vagyis műtét után 12 héttel a páciensek stabilabban álltak - vagyis a cipő segítségével megerősítettek bizonyos izomcsoportokat, melyek ezt elősegítették. 

chung shi sandaleEgy másik tanulmányban (The biomechanics of walking in the chung shi health shoe röviden és a továbbiakban Calgary tanulmány) a cipő biomechanikai hatásait vizsgálták állás és járás közben is. Az eredmények szerint állás közben Chung Shi-t viselve a   testömeg középpont kilengése nagyobb, mint egy lapos talpú cipőben, vagyis oda-vissza (előre-hátra, és oldal irányba is) ingázik benne az ember. Állás közben bizonyos izomcsoportok aktivitása is jelentősen megnő. Chung Shi-ban járás közben a boka dorsalflexiója (talp elmozdulása a térdkalács irányába) és a térd hajlítása is fokozott. Járás közben az izomaktivitás a kontrollhoz képest minimálisan változik, az említett hatások két hét múlva is megfigyelhetők. 
 

chung shi sandaleEzek az eredmények nagyjából összevethetők az irodalomban egyéb helyeken olvasható eredményekkel. Romkes munkacsoportja, akik az eredeti (ősi) MBT talpszerkezettel végeztek vizsgálatokat, is alátámasztja, hogy járáskor a boka dorsalflexioja és a térd flexioja növekedik az instabil talp hatására. Ez a megfigyelés több másik tanulmányban is olvasható. Azért bátorkodom ezt a tanulmányt felhozni, mert ha megnézzük az ott vizsgált cipő talpszerkezetét, és tegyük föl, abból elhagyjuk a szivacs szenzort, egy a Chung Shi-hoz hasonló talpat kapnánk.  

chung shi sandale Ezt a speciális talpszerkezetet az angol a "negative heel" jelzővel illeti, vagyis, hogy terheléskor a sarok mélyebben helyezkedik el, mint a lábujjak. Ezt a vonalat először az EarthShoe kezdte el, csak lágyabb szögeket alkalmaztak.  A "negative heel" technológia azok számára lehet előnyös, akik valamilyen, az előlábbal kapcsolatos betegségben, például hallux rigidus, metatarsalgia, szenvednek (forrás: Footwear and orthopedics), mert ebben a cipőben az előláb terhelése jelentősen csökken. 

chung shi sandaleMost a saját tapasztalataimról számolhatok be a Chung Shi kapcsán. Néhány héten át, a nyár végén, egy AuBioRig szandált volt módomban tesztelni.

Első alkalommal, mikor ezt a szandált láttam, épp a debreceni Virágkarnevál kellős közepén sétáltam 2010-ben. Egy külföldi személy lábán volt, és emlékszem, szörnyűlködve néztem a talp hihetetlen ívét. "Ez meg mire jó?" - gondoltam. Kis kutatómunka után akadtam rá a Chung Shi-re, persze akkor még a magyarországi weboldalon ez a szandál nem volt fent. Ezt követően ez a téma feledésbe merült, egészen idén nyárig, mikor a Chung Shi új lendületet vett hazánkban. 

Nagy érdeklődéssel vettem kézbe a lábbelit. Kissé nyers, vad, de férfias. Ezek a jelzők jutottak először eszembe. Aztán arra gondoltam, miért viselne egy férfi magassarkút? A talp tapintatra egységesen kemény, a sarok részén semmi nyoma szivacs szenzornak vagy bármi már hajlékony eszköznek. A belső talprész puhább műanyag, és a pántok is mosható elasztikus anyagokból készültek. Ez az első nagy plusz a szandál mellett; végre egy olyan, amit lehet rendesen tisztítani! A többi ívelt talpú szandállal ellentétben itt a lábujjak hossztengelyével párhuzamosan is fut egy pánt, ettől talán még esztétikusabb a felsőrész. 

Aztán felvettem a szandált, és megálltam benne. Mozdulatlan voltam. Egyből az jutott eszembe, hogy a Calgary tanulmány téved. Én a sarkamra terhelve stabilan meg tudok állni, szó sincs ingázásról, a cipő oldal irányba pedig egyáltalán nem mozog. Arra tudok gondolni, hogy a vizsgálatban arra utasították az alanyokat, hogy úgy terheljenek, mint azt egy lapos talpú cipőben tennék. Ez esetben erőteljesen egyensúlyozni kell a talp csúcsán, de a tanulmányban említett oldalirányú kilengést ez nem magyarázza. A talp kiképzése olyan, hogy szemmel láthatóan is terelei a lábat járáskor, a fiziológiás mozgásnak megfelelő irányokba. 

Tettem benne néhány lépést, és várakozásaimmal ellentétben, nem volt kényelmetlen. Nem volt bennem az a "hűha!" érzés sem, de kíváncsivá tett. Tettem benne még néhány lépést, aztán elég sokat. Hangsúlyoznom kell, hogy számomra ez nem az a cipő, aminek a hatása az első néhány lépést követően átjött, talán azért sem, mert nincs a lábammal probléma. Az eszemmel fel tudtam fogni a mögöttes innovációt, értettem, hogy hasonlóan a többi gördülő talpashoz, itt is egy erősen dorsalflectalt bokával indul a lépés, de először még nem tudtam nyugodt szívvel kijelenteni, hogy ez jó nekem. 

Relatíve sok időnek, kis híján egy egész órának el kellett telnie ahhoz, hogy úgy tudjak járni a szandálban, hogy ne "tudjam", hogy az rajtam van. Félretettem, majd másnap, harmadnap újra fölpróbáltam. Mindig egy kicsit jobb volt, és egy idő után azt vettem észre, hogy egész jól megvagyunk a Chung Shi-val. 

chung shi sandaleA Chung Shi egyik lényege, hogy a lépés indításakor mélyebben elhelyezkedő sarokrész következtében, a sarok-vádli-comb vonala mentén a test kiegyenesedik, a vállak hátrafelé mozdulnak, így javul a tartás. Mivel a tartásom szerencsére rendben van, nálam a cipő ezen hatása nem volt kifejezett, de a gyártó ezen állítását el tudom fogadni. Metatarsalgiám és egyéb előláb betegségem sincs, így az ilyen betegségekre gyakorolt pozitív hatásait sem tudom alátámasztani a lábbelinek, viszont, amit tapasztaltam, hogy kényelmes volt. Hosszú távon sem éreztem semmilyen negatív hatását a szemre furcsa talpnak. Állni nem annyira jó benne, mint egy puhább sarkú gördülő talpúban, de a járás kifejezetten élvezet benne.

A Chung Shi kapcsán meg kell említeni, hogy a Német Gerinciskolák Szövetsége és az Egészséges Gerinc Fórum tesztelte és ajánlja ezt a márkát. A márka egy másik terméke, a Dux papucs, a német Öko-tesztem "nagyon jó" minősítést kapott, mert nem tartalmaz az egészségre káros policiklikus aromás szénhidrogéneket (további információ: Chung Shi tanusítványok). 

chung shi sandaleÖsszességében a Chung Shi egy német lábbeli, melyet Dél-Koreában gyártanak. A Sandale egy minőségi anyagokból összerakott, könnyedén tisztítható, strapabíró szandál. Az AuBioRig az úgynevezett "negative-heel" talpszerkezetet alkalmazva, javíthatja a testtartást és csökkentheti az előláb betegségei következtében kialakult panaszokat. A talpszerkezet oldal irányban egyáltalán nem instabil. A billenő talp miatt az előre-hátra irányú instabilitás jelentős. A talp kiképzése következtében járáskor a láb a fiziológiás mozgásformát követi. 


 

Szólj hozzá!

Címkék: cipőteszt chung shi


A bejegyzés trackback címe:

https://gordulocipo.blog.hu/api/trackback/id/tr83279094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása