A blog célja:

Manapság egyre többet hallani a gördülő talpú cipőkről. Sokan esküdöznek, hogy mióta az egyik vagy másik nagyobb márka termékét hordják, azóta régi cipőjük már csak porosodik a lépcső alatt, míg mások keserű szájízzel tapasztalják, hogy nekik bizony nem jön be a gördülő talp. A nevem dr. Székely András, rezidens orvos vagyok, és ezzel a bloggal az a célom, hogy olvasóimnak bemutassam a gördülő talpú cipők világát, és közösen ismerjük meg a különféle márkák termékeit. Az oldalon cipőteszteket is olvashatnak a látogatók, továbbá boldog vagy épp boldogtalan tulajdonosok is megosztják velünk tapasztalatainkat.

Kapcsolat:

Várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, fényképeiteket:



Íratkozz fel hírfolyamunkra (RSS), hogy ne maradj le egy cikkről sem:


A blogot 2010.10.05 óta eddig ennyien olvasták:


Utolsó kommentek

  • brambika: doktor úr drága! hol vannak a a blogjának címadó gördülőcipő felettébb "hasznos és objektív" kriti... (2016.03.21. 22:24) iofit - a személyi asszisztens cipő
  • Toth K.: Walkmaxx magas szárú noi cipő Nagyon megtetszett, a színe, fekete,stb... NEM TUDTAM ELDÖNTENI, 3... (2016.03.21. 22:24) Közepes árfekvésű gördülőcipők
  • SuperG: Rövid a pántja, nem ér át a lábamon. (walkmaxx szandál). Reklamációra azt mondják, ez nem hiba ez ... (2016.03.21. 22:25) Felpróbáltam a Walkmaxx gördülőcipőt
  • brambika: Lassan ez a blog is megszűnik akkor..mert nem lesz mit kritizálni,és a menő versenytársak is szépe... (2014.08.27. 08:17) Megszűnt az Easytone.hu
  • brambika: Mi köze ennek a gördülő talpú cipőkhöz, de őszintén? ...bár legalább megtöri az unalmas 1 db végk... (2014.08.27. 08:17) A Hoover Gátnál jártam
  • Utolsó 20

Gördülőcipőt vásárolnál?

Partnereink:


 
  

Címkék:

2.0 (1) activeshoes (2) adidas (1) akció (3) amsterdam (6) anatómia (1) andy (1) ao mai (2) apomax (1) apple (1) asics (1) asszisztens (3) athen (3) avic (3) balance (1) baobao (3) batz (8) belgyógyász (3) bisztrai (2) björndal (2) blog (22) bolt (3) carlos (2) casual (2) changa (2) chapa (1) chung shi (19) cipő (2) cipőápolás (2) cipőteszt (29) crocs (3) crosscontrol (1) csizma (2) csőd (6) cuba (1) drága (1) drbatz (1) drshoes (3) easytone (13) egészség (1) egészséges (2) enerfit (1) enquist (35) facebook (4) fanaka (1) fila (3) fitbit (1) fitbitchargehr (1) fitflop (1) fitness (2) fitnessstep (3) fit for fun (1) focista (1) fodrász (1) fogyás (1) free (1) frion (1) fumba (1) futás (9) gehvital (2) gerincsérv (2) goldenblog (1) gördülőcipő (73) gravitydefyer (1) gyermek (2) gyógytornász (4) hamisítvány (25) hátfájás (3) háziorvos (2) heidi (1) hibás (1) htcgrip (1) interjú (12) iphone (1) irin (3) iwatch (1) jasper (1) játék (5) javítóklinika (1) jawbone (1) jog (1) jótékonyság (1) joya (35) joyssy (10) jupiter (1) karácsony (1) karlmüller (3) kínai (8) kisumu (5) klumpa (4) koncepció (3) koncert (1) kutatás (9) kvíz (4) láb (2) lábfájás (1) lap.hu (5) látogatás (2) lemax (1) lépéspontbudapest (1) linkajánló (4) lumboischialgia (1) magic (1) márkabemutató (14) maui (2) mbt (56) média (3) medicus (1) memo (7) memphis one (2) mezítláb (3) minőségi (1) nancy (4) newbalance (4) nike (6) nordicwalking (2) north (1) nővér (4) nubalance (3) nyár (1) nyereményjáték (12) okoscipő (1) olcsó (31) olvasó (8) orvos (4) ősz (1) őszi (6) outlet (1) panasz (10) papucs (9) patrick (4) per (2) placebo (1) protrusio (5) publikáció (8) radiológia (2) radius trainer (1) rák (1) reebok (18) reetone (2) reezig (1) remax (1) resistance runner (1) rio (1) rollingstore (3) rollstep (26) rss (1) runtone (2) ryn (60) ryncenter (4) rynoutlet (1) rynshop (24) s.sunny (5) scholl (7) sepatu (4) sérült (6) sérv (1) sétavan (1) setavan (3) shape ups (10) skechers (13) softy (2) srt (1) stadfor (1) starlit (6) startlap (5) statisztika (8) stepgym (4) stretchwalker (10) swissies (1) synshop (1) szandál (26) születésnap (1) talpbetét (1) talpvizsgálat (2) tanács (2) tavasz (2) tech (1) teleshop (5) téli (4) tenevis (1) texas (1) topshop (1) továbbképzés (1) tracker (6) traintone (2) tudomány (2) turkáló (1) twitter (1) ülőpárna (1) üzlet (15) venice (1) verlon (1) vibram (1) videó (1) waldlaufer (3) walkmaxx (8) web (2) web 2.0 (1) winnie (1) zigtech (2) Címkefelhő

2010.12.08. 08:00 dr. Székely András

MBT kontra New Balance 756 WB

A porckopás korunk népbetegsége. Erről bővebben a porckopas.lap.hu oldalon tájékozódhatnak az olvasók. Én most egy teljesen más szemszögből közelítem meg ezt a témát. Ha valakinek ez egy kicsit túl tudományos lesz, attól előre is elnézést kérek, de úgy gondolom, hogy fontos egy magasabb szintre emelnem a gördülőcipők világában végzett kutatómunkám, és meg kell vizsgálnom, hogy milyen publikációk születtek ebben a témában.

Egy érdekes tudományos folyóirat cikkre bukkantam, melyben kanadai kutatók a régebbi, vastagabb talpszerkezetű MBT cipők hatásait vizsgálták porckopásos betegeken. A cikk címe: "Unstable shoe construction and reduction of pain in osteoarthritis patients" és a Medicine and Science in Sports and Exercise című folyóiratban jelent meg 2006-ban. A cikk URL-e a következő: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17019290. Itt csak az absztraktot tudjuk elolvasni, de ha valakit érdekel a teljes eredeti cikk, emailben szívesen elküldöm. 

A vizsgálat céljai a következők voltak: 

  1. Megvizsgálni, hogy az MBT cipők csökkentik-e az osteoarthritises - porckopásban szenvedő - betegeknél a térdizületi fájdalmat, a térdizületi merevséget illetve javítanak-e a beteget fizikai teljesítőképessége. 
  2. Objektív mérőműszeres vizsgálatok segítségével összehasonlítani, hogy egy 12 hetes "terápiás ablakon" belül az MBT cipők illetve egy korszerű, sportcipő - a New Balance 756WB - milyen hatással van a páciensek egyensúlyozó képességére, az izületek mozgástartományára (ROM = range of motion), illetve a boka által kifejthető maximális erőre.  

A vizsgálatba 126 alanyt választottak be, 63 férfit illetve 63 nőt. A tesztalanyok beválasztási kritériumai a következők voltak:
 

  1. Ismeretlen eredetű, vagy másodlagosan kialakult porckopás az Altman és munkatársai által kidolgozott diagnosztikus kritériumok szerint. 
  2. A radiológiai kritériumok szerint II-IV stádiumú betegek - ez röviden azt jelenti, hogy képalkotó vizsgálatokkal kimutatható a porckopás.
  3. Térdfájdalom, plusz az elmúlt hat hónapban legalább egy a következők közül: reggeli izületi merevség, mely 30 percnél tovább tart, crepitáció (izületi ropogás), érzékeny csontok, csontos kinövés tapintható melegség nélkül. 
  4. 40-nél magasabb életkor
  5. Verbális skálán 10-ből legalább 3-as fokú fájdalomérzet sétálás közben. 
  6. Önállóan járóképes a beteg.

A pácienseket véletlenszerűen választották be a kontroll és a "masai" csoportba. Az utóbbi csoport minden tagja egy pár MBT cipőt kapott (a pontos modellt nem említi a cikk), a másik csoport egy New Balance 756WB-t. Az MBT csoport tagjainak MBT oktatók tanították meg a cipők helyes használatát. 

A következő vizsgálatok történtek a harmadik, hatodik, kilencedik és a tizenkettedik héten:  

  1. A páciensek minden alkalommal kitöltötték a WOMAC OA kérdőívet, mely egy olyan kérdőív, amit porckopásos betegeknél az izületi fájdalom, az izületi merevség mértékének felmérésére használnak.
  2. Megvizsgálták a páciensek statikus és dinamikus egyensúlyozó képességét. A statikus egyensúlyozó képesség vizsgálatát mezítláb, fél lábon állva, csukott szemmel kellett végrehajtani minél hosszabb ideig egyhelyben állva. A dinamikus tesztet nyitott szemmel, fél lábon egy egyensúlyozó párnán állva kellett végrehajtani. Ez utóbbi, érthetően, nagy kihívást jelentett a vizsgált csoportoknak. 

Eredmények:

  1. Mint azt a felső ábra is mutatja, az MBT nem csökkentette nagyobb mértékben a porckopásos betegek fájdalmát mint a New Balance a vizsgálat teljes időtartamára nézve (utolsó oszlop).
  2.  Érdekes, hogy a "masai" csoport tagjai az első 6 hétben nagyon mértékű fájdalomcsökkenésről számoltak be, mint a kontroll csoport tagjai. 
  3. A kontroll csoport tagjai a 6-12 hét között számoltak be fájdalomcsökkenésről
  4. Bár statisztikailag nem szignifikáns különbségről van szó, az MBT cipőt viselők egyensúlyozó képessége javult (hosszabb ideig tudtak egy lábon egyensúlyozni) a 12-dik hét végére, a kontroll csoporthoz képest (következő ábra).

 

A kutatók megállapították, hogy az enyhe porckopásban szenvedő betegek fájdalmait bár az MBT gyorsabban csökkentette, a két csoport közötti különbség a vizsgálat végére eltűnt, vagyis egy jó sportcipőnek is hasonló hatásai vannak, mégha az lassabban is fejti ki a hatását. 

A vizsgálatnak nem volt célja annak kiderítése, hogy a két különböző modell milyen módon okozott hasonló hatást, ennek vizsgálatára további kutatásokra lesz szükség. 

Ebben az esetben sem zárhatjuk ki a placebó hatást, mely a különféle mozgásszervi eredetű betegségek esetén nem elhanyagolható. 

Az MBT által okozott egyensúlyozó képesség javulást a vizsgálók a láb kissebb izmainak az erősödésével magyarázzák. 

Bár a cikk nagyon részletesen leírja, hogy milyen nagy gondossággal választották ki a résztvevőket, azt nem értem, hogy miért ilyen rövid ideig folytatták a vizsgálatot. Érdekes lett volna 6, 12, 18 hónapon át vizsgálni a két cipő hatását, és talán érdemes lett volna az újabb röntgen leleteket is összehasonlítani a régiekkel. 

5 komment

Címkék: kutatás publikáció mbt newbalance


A bejegyzés trackback címe:

https://gordulocipo.blog.hu/api/trackback/id/tr32497345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyógytornász 2010.12.08. 18:14:25

Én mindig nagyon örülök az ilyen tudományos vizsgálatoknak, de ahogy az utolsó sorokban olvasható számomra is érthetetlen, hogy miért nem követték tovább a vizsgált alanyok sorsát. Ez azért lett volna fontos, mert a szervezet számára minimum 3 hónap az az időszak, amikor egy másik izom-ízület "státuszba" kerülhet, ha a terápia rendszeres. Vagyis igazán 3 hónap után tudunk mélyrehatóbb változásról beszélni. A vizsgálat jól bemutatja viszont azt a kezdeti reakciót, amikor MBT-ben az ízületi terhelés csökkenése révén "fellélegzik" az ízület és a fájdalom egyből csökken. Utána következik a stagnálás, hiszen az izomzat megerősödése hosszadalmasabb folyamat ennél. Valószínűsíthető, hogy a rendszeres gyaloglás - amit megkövetelhettek a páciensektől - mindkét csoportnak jót tett és ezért a vizsgált időtartamon belül nem mutatkozott szignifikáns különbség. Biztos vagyok benne, hogy ha hosszabb intervallumot vizsgáltak volna, akkor az MBT pozitív hatásai messze felülmúlták volna a másik lábbeli hatásait. Ezt sugalja az egyensúlyozásra utaló vizsgálat is, hiszen a jobb egyensúly mögött a helyzetérzékelő mélyizmok megerősödése áll, mely viszont az ízületi terhelést tovább csökkenti! Ennek pedig hatalmas szerepe van a vizsgált betegségnél. Véleményem szerint nagyon értékes vizsgálati anyag ez, de kár hogy nem folytatták... Nem osztom azt a kijelentést, miszerint egy jó sportcipőnek is hasonló hatása lenne, mint egy aktív lábbelinek!
Üdvözlettel: a gyógytornász

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2010.12.08. 21:41:16

@gyógytornász:
Kedves gyógytornász!
Ilyen jellegű cikkekkel is próbálom majd rendszeresen színesíteni a blogot.
Ezt a vizsgálatot szerintem folytatták, csak még én nem bukkantam rá a folytatásra.

sodi26 2010.12.09. 11:08:31

Csatlakozni szeretnék gyógytornász véleményéhez. A sportcipők hatásai szerintem sem hasonlíthatóak össze az aktív lábbelik jótékony hatásaival, már csak azért sem, mert azok általában azért valamilyen sportághoz lettek kifejlesztve és nem mindennapi viseléshez, tehát eleve nem ugyanaz a funkciójuk!

Szép napot mindenkinek!

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2010.12.09. 11:16:14

@sodi26:
Kedves sodi26,
Annyit szeretnék ehhez a cikkhez hozzáfűzni, hogy a New Balance 756 WB egy olyan "sportcipő" melyet a gyártó nem futásra vagy teniszezésre, hanem sétálásra tervezett. Persze kinézetre, teljesen olyan, mint egy "sima" sportcipő.

dr. Székely András · http://gordulocipo.blog.hu 2010.12.09. 11:48:19

Kedves Blog olvasók!
Látom, hogy aktív érdeklődés van az ilyen tudományos cikkek megvitatására, ezért már össze is gyűjtöttem tíz új cikket melyeket az elkövetkező napokban fogok bemutatni.
Aki szeretné ezeknek a cikkeknek az eredetijét is, annak szívesen elküldöm, mert a legtöbb cikk csak könyvtári hozzáférésen keresztül vagy fizetős úton érhető el.
Tisztelettel,
dr. Székely András
süti beállítások módosítása